Skip to content
06 22 50 83 11 info@flinkbc.nl

Voorwoord

Voor je ligt een bijzonder boek dat mijn leven compleet heeft veranderd: Een zaak van zacht werken. Voordat je het gaat lezen, vertel ik je graag waarom zacht werken voor mij persoonlijk zo belangrijk is geworden!

Om maar met de deur in huis te vallen: ik had mijn bedrijf Flink Business Coaching niet kunnen opbouwen zonder te hebben geleerd om zacht te werken. Het heeft ervoor gezorgd dat ik na een (serieuze) burn-out toch weer in staat was op mijn eigen – hoge – niveau te werken. Ik kan er nog verbaasd over zijn dat ik mijn bijna vanzelfsprekende manier van hard werken steeds beter heb leren loslaten. En dat door mijn leven en werk volgens mijn eígen wensen vorm te geven en in te richten. Hoe geweldig is dat?

De prijs van succes

Grote kans dat je jezelf zult herkennen in mijn verhaal. Zeker in deze tijd waarin hard werken nog steeds de tendens is. Een vanzelfsprekendheid. Vooral als je ambitieus bent. Het ‘hoort’ een beetje bij succesvol zijn, lijkt het. Druk zijn, hard werken, een volle agenda, van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat in de weer zijn… Dat is nu eenmaal de prijs van succes. En als je een beetje ambitieus bent en op niveau wilt werken, moet je er iets voor overhebben. Toch?

Hard werken

Geloof me, ik dacht ook zo. Ik had alle stappen gezet die ik moest zetten om ‘succesvol’ te zijn. Deed de ene na de andere opleiding. Naast mijn veeleisende baan en gezin met twee jonge kinderen. Post-hbo, een master in organisatie- en verandermanagement. Ik werkte keihard voor mijn loopbaan. En vanuit een inhoudelijke rol groeide ik al snel door naar functies als projectleider op het vlak van management- en organisatieadvies. Ja, ik had al best veel bereikt en was – en ben – daar ook trots op. Het harde werken had me bepaald geen windeieren gelegd. Ik verdiende goed en was ervan overtuigd dat ik mijn succes had bereikt door (kei)hard te werken.

De hard-werken-adrenalineverslaving

Dat was immers de enige manier om ergens te komen. Ik had geleerd: als je iets wilt bereiken, zul je je schouders eronder moeten zetten. Moe? Geen tijd voor. Geen zin? Dan maak je maar zin. Iets kan niet? Succes is een keuze en geluk kun je afdwingen. Het enige dat je daarvoor hoeft te doen, is áánpakken. Wat was ik daar goed in geworden! Hard werken bracht me in een flow die ik heel prettig vond. Ik ging als een speer, had energie voor tien en raakte verslaafd aan die manier van werken. Ik werkte graag onder druk, want dan pas kreeg ik echt iets gedaan, zo hield ik mezelf voor. Deadlinestress zorgde voor de nodige adrenaline. Heerlijk. Dat ik me dáárdoor zo goed voelde, had ik niet door… Onder druk had ik scherpte en focus en kon ik mijn werk prima doen. Hoeveel het ook was. Maar hierdoor was ik me er tegelijkertijd niet van bewust dat ik langzaam maar zeker steeds vaker hartstikke moe was.

Uitgeput

Eenmaal thuis, uit die hardwerkenflow, was alle energie weg en plofte ik het liefst met laptop en smartphone op de bank. Ik was vaak blij als de kinderen in bed lagen. Eindelijk ‘rust’. Voor sporten had ik geen puf meer. Afspraken met vriendinnen en verjaardagen zegde ik vaak af. Ik kwam langzaam maar zeker in een dynamiek terecht die niet bepaald prettig was. Hoofdpijn negeerde ik, net als mijn volgelopen agenda. Ik schreef ’s avonds de stukken waar ik overdag niet aan was toegekomen. Een onrustig, gehaast en opgejaagd gevoel stak steeds vaker de kop op. Die ik keihard bleef negeren. Ontspannen werd een kunst die ik niet langer beheerste. Loskomen van deze superfocus -om van een afstandje te bekijken waar ik mee bezig was- lukte al helemaal niet meer.

Stilstand, burn-out en nieuwe balans

Natuurlijk hield ik het niet vol… Ik had een burn-out nodig om mezelf tot ‘stilstand’ te krijgen. Een enorme confrontatie met mezelf. Hard werken had altijd prettig en veilig gevoeld. Daardoor kon ik wegblijven van achterliggende problemen en pijn, die ik onbewust uit de weg was gegaan. Noodgedwongen begon ik aan mijn weg naar heelheid. Ik volgde therapie, leerde mindfulness toe te passen, mijn grenzen te voelen, te herkennen en aan te geven. Ik leerde timemanagementtechnieken en balans in mijn leven te vinden. Uiteindelijk was ik er klaar voor om weer aan het werk te gaan en begon ik vol goede moed!

Terug in de afdwingenergie

En dáár kwam ik dus niet mee weg… Ondanks alles wat ik had geleerd en de tools die ik aangereikt had gekregen, kon ik niet ‘op afroep’ de juiste mindset vinden om mijn werk goed te doen. Moest ik een beleids- of adviesstuk schrijven, dan had ik vaak geen inspiratie. Maar het stuk moest er wél komen. Al snel verviel ik in de hardwerkenmodus, waarbij ik met de vertrouwde ‘afdwingenergie’ dingen voor elkaar kreeg. Om binnen een paar dagen opnieuw tegen een gebrek aan energie aan te lopen. Ik realiseerde me dat hard werken de enige manier was die ik kende. Dat ik in die hardwerkenmodus niet eens meer kon voelen of ik honger of dorst had. Of ik naar het toilet moest en of ik überhaupt nog energie had. Eén ding wist ik zeker: een nieuwe burn-out kon ik me niet veroorloven.

Losse puzzelstukjes

Hoe nu verder? Het bijzondere was dat eigenlijk niemand me kon vertellen hoe ik zonder stress en met de juiste energie en inspiratie toch op niveau kon presteren. Het werk moest tenslotte wel worden gedaan. Daar stond ik dan. Ik had alle puzzelstukjes in handen. Mindfulness, timemanagement, de juiste mindset, het kunnen aangeven van mijn grenzen. In balans raken met yoga, quality time met mijn kinderen, dingen doen die ik leuk vond. Ik kon en deed het allemaal. Tóch kreeg ik de puzzel maar niet passend. En niemand kon me vertellen hoe ik het dan wel – als compleet geheel – kon aanpakken.

Zácht werken

Tot ik het boek Een zaak van zacht werken las! Ik herkende zoveel van mezelf in de personages met elk hun eigen valkuilen. Alle puzzelstukjes vielen daar samen. En dat brengt me naar vandaag. Naar jou, als lezer. Want hoe kun je zacht werken het beste omschrijven? Zie het als het (aan)voelen en gebruikmaken van je energie. Mét behoud van je focus en rationaliteit, je gezond verstand. Iets dat mij bijzonder aanspreekt. Net als het pragmatische karakter. Want hoe doe je dat nu in de praktijk, zacht werken?

Focus en rust

Bij zacht werken gaat het erom dat je één ding tegelijk doet, met volledige aandacht en inzet.  Werk dat past bij de energie die je op dat moment hebt. Natuurlijk moet het werk worden gedaan, ook als je daar misschien minder zin in hebt of als het je wat minder ligt. Het is een utopie om te denken dat je nooit meer hoeft te doen wat je niet wilt doen. Maar dat hoeft veel minder vaak dan je nu denkt. En door zacht te werken, doe je dat niet langer vanuit een afdwingmodus. Je krijgt zelfs moeiteloos bergen verzet! Hoe? Met een andere manier van omgaan met je energie en je to-dolijst. Met voldoende momenten om je energie weer op te laden. Met kennis van de manieren waarop je tijd ‘lekt’. Je werkt op basis van je energie aan de dingen die je het belangrijkst vindt om op te pakken. Dat geeft je focus, maar ook rust!

Voor organisaties en (management)teams

Energie en ontspanning. Het is als yin en yang: alles komt samen. En sinds ik zacht werk, schieten mijn resultaten omhoog, zónder dat ik ‘s avonds ben uitgeput. Door zacht te gaan werken, heb ik mijn leven kunnen vormgeven zoals ik wil. Werk doen waar mijn hart ligt, waar ik goed in ben, waarmee ik waarde toevoeg. Waarin ik op niveau kan samenwerken met managementteams en organisaties. En juist dat werk, gecombineerd met mijn ervaringen op het gebied van zacht werken, maakt dat ik dit voor veel meer mensen toegankelijk wil maken.

Zacht werken & Het Nieuwe Werken

Na het lezen van Een zaak van zacht werken – ik had het in één avond uit – was ik zo enthousiast dat ik de auteur Ellen de Lange-Ros heb benaderd met de vraag of ik haar zachtwerkenmethodiek kon kopen. Als organisatieadviseur ben ik er namelijk van overtuigd dat niet alleen kleine ondernemers maar ook grotere organisaties -en de professionals die er werken- de vruchten van zacht werken kunnen plukken. Denk bijvoorbeeld aan minder uitval van mensen en het behalen van betere resultaten. Binnen mijn organisatieadvies heb ik zacht werken inmiddels volledig geïntegreerd aan Het Nieuwe Werken: werken waar, wanneer en hoe jij dat wilt. Daarbij gaat het om de output die je levert en is het niet langer meer leidend hoe vaak je aanwezig bent en hoeveel uren je maakt. Hoe je dat kunt invullen sluit perfect aan bij het zachte werken.

Ga jij ook zacht werken? Ik help je graag. Neem contact met mij op om te onderzoeken wat de mogelijkheden van Zacht Werken voor jou of voor je organisatie zijn.

Tot slot wens ik je heel veel plezier met het lezen van dit bijzondere boek. Jóuw boek!

Ook het boek een Zaak van Zacht Werken lezen? Klik hier om het te bestellen.

Ik ben Marijke Hoekstra. Ik help organisaties, afdelingen en teams met het verbeteren van resultaten en het verminderen van verzuim.

Niet door harder te werken, maar juist door zachter te werken. Met Zacht werken leer je werken op basis van je energie. Aan zaken die ertoe doen. Met aandacht. Omdat jullie tijd genoeg hebben. Altijd. Omdat jullie tijd kunnen maken. Je ontdekt wat jullie in de weg staat. En waar jullie tijd en energie lekken. Zacht werken is ontspannen samenwerken aan de dromen en doelstellingen van jullie organisatie.

Keiharde resultaten haal je met Zacht Werken. Door te werken met volledige energie, aandacht en inzet.

Back To Top