Ga naar hoofdinhoud
06 22 50 83 11 info@flinkbc.nl

Ontroerend: wat we kunnen leren van 15-jarige Marjolijn

Afgelopen zaterdag verscheen een artikel van de 15-jarige Marjolijn in de krant. Marjolijn heeft autisme en vertelde over haar ervaringen met Passend Onderwijs.

Marjolijn is mijn dochter. En een grote inspiratiebron voor mij.

Want welke 15-jarige durft met naam en toenaam én grote foto in de krant?
Waarin ze in al haar kwetsbaarheid vertelt over haar autisme en haar worsteling op school?

Ik weet niet hoe jij was toen je 15 was. Maar ik was een mezelf overschreeuwende –want super onzekere– puber met dikke puist op mijn voorhoofd.

No way dat ik even lekker kwetsbaar ging zijn en plein public.
Ik had sowieso al het gevoel dat iedereen de hele tijd naar me keek.

Ik deed dan ook heel erg mijn best om vooral niet op te vallen –wat niet ging, want ook toen stak ik met mijn 1.88m al overal bovenuit.

Dus was het mijn missie om perfect te zijn. Zodat mensen me vooral fantastisch zouden vinden als ze me per ongeluk toch zouden opmerken. En we weten allemaal hoe dat afliep… ;-)

Marjolijn niet. Die durft haar kwetsbaarheid te tonen.

“Want mam, ik heb toch niets om me voor te schamen? Ik ben wie ik ben. En ik ben helemaal prima. Dat vind je leuk, of niet. Dat mag. Ik vind ook niet iedereen leuk.”

En dus ging ze vol voor het interview met de journalist. Mag de hele wereld weten dat ze autisme heeft. En gaat ze samen met een paar klasgenoten blij op de foto.

Stil ben ik ervan.
En trots. Megatrots. Dat zij mijn dochter is. Erg inspirerend!

Het doet me ook denken aan het gesprek wat ik had tijdens mijn training van afgelopen vrijdag, met twee van mijn klanten.

Over dat je kunt zijn wie je wilt zijn. Dat jij mag kiezen wie je wilt zijn.  Een van de ladies riep gelijk: “Dan wil ik perfect zijn! Altijd op tijd. Altijd slim. Altijd het goede antwoord paraat. Vriendelijk naar iedereen. Energie in overvloed. Lichaam fit en gezond. Heerlijk lijkt me dat!“

Kiezen wie je wilt zijn

Kiezen wie je wilt zijn gaat niet over perfect zijn. Of over een killer-body hebben. Of over altijd vriendelijk zijn.

Het gaat erover om te kunnen -en te mogen- kiezen om te zijn wie je bent.  Met alles wat er op dit moment bij jou hoort. Onzekerheid. Angst. Verdriet. Je gekke eigenschappen. Je bijzondere gewoonten. Je gevoelens. En je talenten.

Alles omarmen. Omdat je al goed genoeg bent zoals je bent. Omdat je al heel veel te bieden hebt, precies zoals je nu bent.

Het alternatief?

Dat is de andere keuze. Leven naar de normen die je worden opgelegd. Door de maatschappij. Door je opvoeding. Door hoe je denkt dat het zou moeten zijn. Of hoort te zijn.

Deze keuze kan als een beperking voelen. Een soort normatief kader waarin je vooral bezig bent te leven zoals anderen je verteld hebben dat het moet. En dat kan enorm belemmerend voor je werken.

Toch kiezen veel mensen deze laatste optie. 

Maar je hebt een keuze. Kies je voor opgelegde normen en streef je naar perfectie? Of kies je voor zijn wie je bent en vanuit daar je leven vormgeven? Jij kiest. En wat je kiest heeft impact op hoe je je leven zult beleven.

Laat Marjolijn je inspireren om jezelf te omarmen.

Want je hebt de wereld genoeg te bieden. Precies zoals je bent! Ja, ook jij.

Durf jij?

Liefs,
Marijke

PS. Het hele artikel lees je hier: https://www.tubantia.nl/almelo/passend-onderwijs-een-mislukking-niet-voor-marjolijn-15-uit-almelo~ad227e1c/  

Ik ben Marijke Hoekstra. Ik help organisaties, afdelingen en teams met het verbeteren van resultaten en het verminderen van verzuim.

Niet door harder te werken, maar juist door zachter te werken. Met Zacht werken leer je werken op basis van je energie. Aan zaken die ertoe doen. Met aandacht. Omdat jullie tijd genoeg hebben. Altijd. Omdat jullie tijd kunnen maken. Je ontdekt wat jullie in de weg staat. En waar jullie tijd en energie lekken. Zacht werken is ontspannen samenwerken aan de dromen en doelstellingen van jullie organisatie.

Keiharde resultaten haal je met Zacht Werken. Door te werken met volledige energie, aandacht en inzet.

Back To Top