Ga naar hoofdinhoud
06 22 50 83 11 info@flinkbc.nl

Rustig op het werk

Met tranen in haar ogen kijkt Elsa me aan.

Ze zit in een rustige maand in haar werk. De vakantie periode.

Waar het de andere maanden altijd superdruk is. Nu verveelt ze zich. Ze voelt zich nutteloos, ongezien en waardeloos.

Ze sleept zich naar haar werk. En aan het einde van de dag sleept ze zich weer terug naar huis. Het is zwaar.

Het rustig op je werk hebben. ‘En als het druk is?‘ vraag ik. ‘Hoe voel je je dan?’

Elsa snuit haar neus in het zakdoekje dat ik haar voorhoud en zucht diep.

‘Dan weet ik tenminste waarom ik doodmoe ben aan het einde van de dag. Dan ben ik non-stop bezig geweest de hele dag, en toe aan uitpuffen op de bank. Het enige waar ik dan misschien nog de bank voor af kom is een lekker potje voetbal.’

Herken je jezelf hierin? Zie jij ook al op tegen de rustige vakantieperiode?

Elsa worstelt met de balans in haar werk.

In drukke tijden, maar ook op rustige momenten. Het is hollen of stilstaan. En dat vreet energie.

Ze is bij me omdat ze daar verandering in wil aanbrengen.

Ze baalt van het gebrek aan energie dat ze ervaart nu ze voor het overgrote deel van de dag achter een bureau zit.

Terwijl ze vroeger op hoog niveau voetbalde en nooit moe was. Nu is ze halverwege de dag vaak al doodmoe. Ze heeft gehoord van burn-out en bore-out. Dat wil ze graag voor zijn. De grote vraag is hoe.

Die stelt ze mij dan ook.

4 gesprekken hebben we. Dat is genoeg om de balans terug te vinden.

Op rustige en op drukke perioden in haar werk.

Ze heeft werk wat ze lastig vindt op specifieke momenten in haar agenda gepland, en kan zich daar op die beperkte momenten heel goed toe zetten.

Belangrijker nog, ze heeft werk toegevoegd waar ze echt warm voor loopt.

Haar werkgever stond hier meer dan open voor en haar collega’s zijn dankbaar voor het werk wat ze hen uit handen neemt.

Hierdoor loopt ze niet langer leeg op de moeilijke taken in haar werkpakket. En ziet ze haar eigen meerwaarde voor haar team.

Elsa weet nu beter waar en wanneer ze regeldingen het best kan oppakken. En hoe en wanneer ze juist ruimte maakt voor de creërende component van haar werk. Ook is ze eindelijk haar email de baas.

Ze kiest specifieke momenten waarop ze er mee aan de slag gaat. Hierdoor wordt ze niet langer de hele dag afgeleid van haar werk door op-ploppende mails.

Dat helpt haar te focussen op haar ‘echte’ werk. De rustige tijden weet ze nu beter te benutten. Ze neemt daar de tijd voor vak-trainingen en de batterij opladen. Zelfs zonder schuldgevoel. Zo kan ze in piektijden vol energie aan de slag.

Stop jij ook met werken aan een ruk door?

Misschien is de grootste stap voor Elsa wel het bewust terugschakelen uit de doe-stand. Zo voorkomt ze dat ze aan een ruk doorgaat om vervolgens halverwege de middag doodmoe alle productiviteit kwijt te zijn.

Korte terugschakeloefeningen helpen haar daar goed bij, waarbij ze haar sportieve achtergrond weet in te zetten om te ontspannen en op te laden.

Hierdoor heeft Elsa s’ avonds nog energie genoeg om te voetballen, af te spreken met vrienden en familie en zelfs om vrijwilligerswerk op te pakken.

Het mooie is dat met vrienden en collega’s de gesprekken steeds vaker gaan over werkdruk en energie-management. Elsa durft zichzelf te laten zien, en daardoor worden de mensen om haar heen ook steeds openhartiger. Mooi toch?

Wil jij net als Elsa ook meer energiebalans op je werk?

Eigen baas worden over je tijd en je energie, in plaats van in dienst te staan van iedereen behalve jezelf. Voortaan glasheldere focus pakken en precies de goede prioriteiten stellen.

Schrijf je dan nu in voor de laatste gratis Masterclass voor de zomervakantie. Op donderdag 16 juli om 10:00 uur leg ik jou uit hoe ik je kan helpen om stress de baas te worden en je vakantie energie vast te houden als je weer terug bent gekomen van vakantie.

Schrijf je hier in: https://marijkehoekstra.webinargeek.com/supersimpel-stress-de-baas

Doeg,

Marijke

P.S. dit is de laatste Masterclass voor de zomervakantie, dus pak deze nog snel even mee!

Ik ben Marijke Hoekstra. Ik help organisaties, afdelingen en teams met het verbeteren van resultaten en het verminderen van verzuim.

Niet door harder te werken, maar juist door zachter te werken. Met Zacht werken leer je werken op basis van je energie. Aan zaken die ertoe doen. Met aandacht. Omdat jullie tijd genoeg hebben. Altijd. Omdat jullie tijd kunnen maken. Je ontdekt wat jullie in de weg staat. En waar jullie tijd en energie lekken. Zacht werken is ontspannen samenwerken aan de dromen en doelstellingen van jullie organisatie.

Keiharde resultaten haal je met Zacht Werken. Door te werken met volledige energie, aandacht en inzet.

Back To Top