Ga naar hoofdinhoud
06 22 50 83 11 info@flinkbc.nl

Vraagje

Tanja -een klant van mij, niet haar echte naam- nam vorige week contact met me op.

“Alles ging goed. Ik was in balans, mijn werk ging stukken beter en liep gestroomlijnd. Ik had energie genoeg en was blij met de stappen die ik had gezet. Alleen woont sinds 4 weken mijn moeder bij me in huis, want ze heeft een ongeluk gehad en is op haar hoofd gevallen. Alleen wonen gaat niet meer voor haar.

Begrijp me goed, ik wil graag voor haar zorgen, dus ik ben blij dat ik dat ook kan doen. Maar ik krijg ineens mijn werk niet meer af. En er druppelen weer klachten binnen. Niet rechtstreeks, maar via mijn leidinggevende. Dat was nou juist wat ik wilde voorkomen en waar ik zo hard voor had gewerkt. Ik begrijp niet wat er misgaat!“

Tanja kijkt er ongelukkig bij. Ze is al een maand of 3 bij mij in traject en heeft geweldige stappen gezet. Ze overziet haar werk weer, weet precies hoe ze haar energie kan managen en hoe ze prioriteiten moet stellen, ook in drukke periodes in haar werk. Pas nog kreeg ze dikke vette complimenten van haar leidinggevende.

Wat gaat er mis?

Goed werk afleveren wordt niet alleen maar bepaald door je vaardigheden in omgaan met werkdruk, planning en energiemanagement. De omgeving heeft invloed, de wereld ook (denk maar aan de Corona-maatregelen waardoor veel mensen thuis werken) en je draaglast heeft ook invloed.

Wanneer je thuisomgeving ineens verandert – in het geval van Tanja doordat haar moeder bij haar komt wonen en ze voor haar gaat zorgen – wordt je draaglast groter. Je hebt immer nieuwe zorgen aan je hoofd. En je kunt je energie maar 1x uitgeven. Zo’n ingrijpende gebeurtenis heeft dus invloed op jou als mens. Op wat je er verder bij kunt hebben. Met andere woorden: Als je draaglast vergroot, verkleint je draagkracht. En dus heeft het ook invloed op je werk. Of je nou wil of niet.

Ik wil het dus het kan

Dat is vaak een overtuiging die we onbewust hebben. Past ook in onze maakbare maatschappij trouwens. Weet je nog? Succes en geluk zijn een keuze. Heb je het niet? Of ben je het niet? Dan ligt dat aan jezelf. Moet je gewoon een tandje bijzetten. Denken we.

De praktijk is heel anders.

Je wilt het, dus zijn er aanpassingen nodig zodat het kan

Zou een veel betere overtuiging zijn. De zoektocht is dan, welke aanpassing kan ik maken? Zodat ik mijn draagkracht weer in balans krijg met wat er op mijn bordje ligt? (Je draaglast)

Dit inzicht geeft Tanja binnen een oogwenk weer ruimte in haar denkwijze. Samen sparren we kort over haar opties en binnen 20 minuten kan Tanja weer zelf verder. Ze weet precies wat haar te doen staat. ”Fijn, zo even sparren!” Verzucht ze. Vooral nu in Corona-thuiswerk tijd, is even kort sparren bijna een luxe geworden, geeft Tanja aan.

En dat hoor ik van meer van mijn klanten. Het zet me aan het denken.

Zouden er meer mensen zijn die behoefte hebben aan sparren?

Juist nu in Coronatijd? Even kort reflecteren en andermans input ophalen als het gaat om effectief thuiswerken? Over werk-privé balans? Of over focus en hoe je nou prioriteiten kunt stellen, juist als de druk op je werk toeneemt?

Hoe doe ik dat zelf eigenlijk?

Ik ben zelf lid van twee masterminds.

Een mastermind is een klein groepje van gelijkgestemden die met elkaar sparren. Ik ben lid van een Mastermind met alleen ondernemers. We spreken elkaar eens per 2 maanden over onze ondernemingen. Erg inspirerend!

De tweede Mastermind waar ik lid van ben, heb ik met collega-coaches. Maandelijks hebben we een strategie-brainstorm. En wekelijks een call van een uurtje om onze focus voor de komende week te kiezen. Beide masterminds zijn zo ontzettend waardevol! Het geeft me focus, ik krijg input waar ik wat aan heb en ik ga als een speer!

We know more than me

Zelf zit je vaak vast in je eigen perspectief. En onder druk zit je vast in je eigen tunnelvisie. Sparren met anderen geeft nieuwe inzichten. En een blik op je eigen blinde vlekken. Want je eigen blind-spots kun je niet zien he?

Oh, en je leert van elkaar veel meer dan je in je eentje kunt leren. Immers: We know more than me.

Voorwaarde is wel dat je met gelijkgestemden spart. Dus met mensen die dezelfde onderwerpen belangrijk vinden als jij. Oh ja, en met mensen die net zo snel denken als jij. Anders wordt het boooooring!

Wat vind jij?

Nu we weer massaal thuiswerken, is sparren met gelijkgestemden aardig lastig geworden. Zeker voor ondernemers, maar ook voor mensen met een pittige zelfstandige baan. Ondertussen is gezond omgaan met je werkdruk belangrijker dan ooit.  Hoe zou het zijn als je daar mijn hulp bij krijgt?

Ik zit dus te overwegen om een Online Mastermind te starten over Werkdruk, Focus en meer Energie. Misschien is een mastermind over dit onderwerp wel precies waar jij om zit te springen. Praktisch, snel input zodat je weer zelf verder kunt, leren van slimmigheidjes van andere gelijkgestemden. Even je hart luchten tegen mensen die je klanten of collega’s toch niet kennen.  En de mastermind begeleid ik persoonlijk!

Wil je even meedenken?

Voor ik in de actiemodus duik en iets optuig wat precies de plank misslaat, wil ik graag jouw input. Wil jij daarom een paar vragen beantwoorden? Mail me op info@flinkbc.nl en het kost je maar een minuutje van je tijd.

1. Heb jij behoefte aan terugkerend sparren over hoe je gezond en effectief je werk kunt doen in deze tijd?

 • Ja
 • Nee

Zo ja:  . . . . . . . . .

2. Hoe vaak zou je willen sparren?

 • 1x per week
 • 1x per 14 dagen
 • 1x per maand

3. Hoe lang zou je per x willen sparren?

 • 30 minuten
 • 60 minuten
 • 2 uur

4. Hoe groot mag de groep zijn met wie je samen spart?

 • 4 personen
 • 6 personen
 • 8 personen

5. Zijn er nog andere voorwaarden belangrijk voor jou om in zo’n mastermind groepje te stappen?

Ja, namelijk:  . . . . . . . . .

Dank je wel voor je input!

Ik ben benieuwd naar je ideeën!

Blijf ondertussen gezond werken he? Dat betekent dus ook dat als je draaglast toeneemt, je wat aanpassingen zult moeten maken om je werk en privéleven op een gezonde manier in balans te houden.

Tot snel!

Groet,
Marijke

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ben Marijke Hoekstra. Ik help organisaties, afdelingen en teams met het verbeteren van resultaten en het verminderen van verzuim.

Niet door harder te werken, maar juist door zachter te werken. Met Zacht werken leer je werken op basis van je energie. Aan zaken die ertoe doen. Met aandacht. Omdat jullie tijd genoeg hebben. Altijd. Omdat jullie tijd kunnen maken. Je ontdekt wat jullie in de weg staat. En waar jullie tijd en energie lekken. Zacht werken is ontspannen samenwerken aan de dromen en doelstellingen van jullie organisatie.

Keiharde resultaten haal je met Zacht Werken. Door te werken met volledige energie, aandacht en inzet.

Back To Top