Skip to content
06 22 50 83 11 info@flinkbc.nl

Welkom bij de Skeelerclub!

Ik ben moe. Ik bedoel, moé.

Ik heb een drukke werkdag achter de rug. Zo een waarin iets echt af moest. Vandaag.

Vervolgens vlug iets makkelijks op tafel gezet zodat zoonlief op tijd naar voetbal kon.

Kon ik ondertussen mooi even boodschappen doen want de kast was zo goed als leeg. En de afwas moet ook nog.

Kortom, ik ben moé.

Mijn dochter helpt met de boodschappen opruimen terwijl ze me de les leest.

‘Mam, je zegt zelf altijd dat ik er energie van krijg. Als ik moe uit school kom en geen zin heb om te skeeleren. Dat ik dan juist moet skeeleren. Dat geldt dan ook voor jou!’.

Shit. Dat is waar. Dat zeg ik altijd.

Maar ze weet niet hoe moé ik ben.

Ik wil alleen nog maar op de bank ploffen en verdwijnen in een boek of in een fijne netflix film. Ik heb gewoonweg geen energie meer.

Wanneer je druk bent geweest word je moe. Logisch. Alleen, hoe gaan we om met die moeheid?

Zeker als je, zoals ik, een baan hebt waarbij je veel achter een computer zit of in vergaderingen zit, ben je vooral mentaal moe.

Je lijf bevindt zich de hele dag voornamelijk in stilstand. Wanneer we na zo’n dag moe zijn, bestaat de neiging om bij te tanken door te kiezen voor passieve activiteiten.

Een boek lezen, film kijken, spelletjes op je telefoon doen. Liefst languit op de bank.

Maar levert dat de benodigde energie wel op? Ik merk zelf dat juist dan mijn moeheid alleen maar groter wordt. Wanneer je je energie beter wilt managen is de beste manier om je energielevel op peil te houden juist door passiviteit af te wisselen met activiteit.

Maar hoe weet je nou waar je energie van krijgt?

Een eyeopener voor mij was het maken van een lijstje met activiteiten waar ik energie van krijg.

Een duidelijk teken van een energiegever is wanneer je iets doet waar je blij van wordt. 

Zo word ik blij van dansen, yoga, een kussengevecht met mijn kinderen (alleen daarom hebben we om en nabij 20 kussens in huis), wandelen, maar ook van pianospelen, zingen, tekenen, lezen, met vriendinnen afspreken, fietsen en van mediteren.

En sinds kort heb ik ervaren dat ik ook erg blij word van hockey en van skeeleren met mijn kinderen.

Wanneer ik moe ben van een dag hard werken aan een bureau, heb ik de neiging om te kiezen voor de passieve blij-makers uit mijn energielijst.

Fijn om te doen, maar mijn energielevel wordt daar niet zo snel hoger van op dat moment.

Dus kijk naar je lijst van blij-makers en naar de dag die achter je ligt. Kies dan de blij-maker die je energielevel weer op peil brengt. Zo kun je voorkomen dat je je alleen nog maar moe voelt ’s avonds. En voor je het doorhebt weer onbedoeld een avond hebt liggen wegzappen op de bank.

‘Dus mam, wat wil je liever doen, afwassen of met mij plezier maken?’

Ik kijk naar het ontplofte aanrecht en besluit daar en dan dat ik liever ga bibberen op wieltjes dan aan de keuken te beginnen.

Diep zuchtend zoek ik mijn skeelers op en begin aan de aankleedfase met de beschermers.

Ik weet het. Niet cool. Maar broodnodig. Ik verzeker dochter nog dat ik haar als levende rollator nodig heb (rollende ogen van dochterlief), en na een bibberend rondje door het huis gaan we naar buiten. Waar de buurtkinderen me al staan op te wachten. Leuk! Ik heb een echte skeelerclub van 7- tot 13-jarige vrienden!

Wanneer we -onbedoeld- anderhalf uur later thuiskomen vallen me de blije glinsterende ogen van mijn dochter op.

En als ik in de spiegel kijk zie ik, naast rode wangen en een bezweet hoofd, ook mijn eigen glanzende ogen.

En die afwas?

Die kost me met de muziek van The Contours – Doe Joe Loooooove Miee!- nog maar 5 minuten.

Doeg!

Marijke

Ik ben Marijke Hoekstra. Ik help organisaties, afdelingen en teams met het verbeteren van resultaten en het verminderen van verzuim.

Niet door harder te werken, maar juist door zachter te werken. Met Zacht werken leer je werken op basis van je energie. Aan zaken die ertoe doen. Met aandacht. Omdat jullie tijd genoeg hebben. Altijd. Omdat jullie tijd kunnen maken. Je ontdekt wat jullie in de weg staat. En waar jullie tijd en energie lekken. Zacht werken is ontspannen samenwerken aan de dromen en doelstellingen van jullie organisatie.

Keiharde resultaten haal je met Zacht Werken. Door te werken met volledige energie, aandacht en inzet.

Back To Top