Skip to content
06 22 50 83 11 info@flinkbc.nl

Zelf aan de slag tip – uit je hoofd, in je lijf

Suzanne leerde de oplossing voor haar hoofdpijn en stress. Niet met haar hoofd, maar met haar lijf. Wil jij weten hoe jij een eerste stap kunt zetten naar minder in je hoofd zitten en meer in je lijf? Daar gaat de tip van vandaag over.

Minder in je hoofd zitten = meer je lijf gebruiken.

Zeker bij sterk rationeel ontwikkelde mensen gebeurt er ontzettend veel in en met dat hoofd. Dat voelt vaak als de enige manier. Maar voelen doe je dus niet met je hoofd. Voelen doe je met je lijf. En dat is net zo nodig als dat harde denken wat het hoofd doet. Dat denken kennen we allemaal wel. Maar hoe maak je nou ook ruimte om te voelen? Wist je dat wanneer je gedurende de dag wat vaker schakelt tussen het snelle denken en het rustigere voelen, je je energie beter in balans kunt houden? De moeite van het proberen waard dus!

Even stoppen met denken, om in te checken in je lijf.

Vind een paar minuutjes voor jezelf, liefst waar je niet gestoord wordt. (enneh… de toilet is ook een prima plek). Ga rustig zitten, houd je rug iets recht en je schouders ontspannen. Zet je voeten iets uit elkaar en laat ze rustig plat op de grond rusten. Sluit nu je ogen. Haal drie keer diep adem, en adem rustig uit terwijl je je inbeeldt dat je bij elke uitademing iets dieper ontspant. Richt dan je aandacht op je voeten. Voel je dat ze de grond raken? Voel je ze in je schoenen zitten? Laat de focus van je aandacht langzaam door je benen gaan en kijk of je je benen kunt voelen. Meer hoeft niet. Wees je alleen gewaar van je benen. Daarna laat je je aandacht verder door je lijf glijden. Langs je billen. Je heupen, je buik, je borst, je linkerarm tot in het puntje van je wijsvinger, je rechterarm tot in het puntje van je vingers. Je onderrug. Je schouders. Je nek. Je schedel, je voorhoofd. Langs je gezicht. En eindig bij je mond. Adem een keer diep in en uit en open langzaam je ogen. Je hebt bij jezelf ingecheckt. Je voelt je lijf weer. Fijn he? Dat lijf hoort ook bij jou! Nu je hebt ingecheckt is ook het moment gekomen om weer verder te gaan met je bezigheden.

Voel je niks? Of minder dan je zou willen? Of merk je na de oefening juist op dat je moe bent?

Probeer jezelf niet te veroordelen hierom. Het gaat prima! Er is geen goed of fout in deze oefening. Alleen maar een aanwezig zijn bij wat er allemaal al lang is. Nu word je je er alleen bewust van. Maar zonder jouw bewustwording is jouw lijf er ook al. Of je moeheid. Of je blijheid. Kortom, je maakt even contact met jezelf. En omdat dat er al is, hoef je er geen verhaal of oordeel aan vast te knopen. Je kunt er gewoon eventjes bij stil staan, je gewaarworden van hoe jouw lijf nu eigenlijk voelt. En daarna mag je gewoon weer verder met wat je aan het doen was.

Succes!
Groet, Marijke

P.S. Wil je dit soort tips nooit meer missen? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang al mijn tips voortaan rechtstreeks in je mailbox.

Ik ben Marijke Hoekstra. Ik help organisaties, afdelingen en teams met het verbeteren van resultaten en het verminderen van verzuim.

Niet door harder te werken, maar juist door zachter te werken. Met Zacht werken leer je werken op basis van je energie. Aan zaken die ertoe doen. Met aandacht. Omdat jullie tijd genoeg hebben. Altijd. Omdat jullie tijd kunnen maken. Je ontdekt wat jullie in de weg staat. En waar jullie tijd en energie lekken. Zacht werken is ontspannen samenwerken aan de dromen en doelstellingen van jullie organisatie.

Keiharde resultaten haal je met Zacht Werken. Door te werken met volledige energie, aandacht en inzet.

Back To Top